Jestem SUPERBOHATERKĄ – badam się

Superbohaterka to kobieta, która kocha życie i czerpie z niego garściami. Jest uśmiechnięta, silna, świadoma i ma super moce – co miesiąc bada swoje piersi i wykonuje cytologię. Bo wie zdrowie to wyjątkowo ważny aspekt życia.

To nie boli. Trwa szybciej, niż pomalowanie paznokci. Jest tańsze, niż wizyta w SPA. I najważniejsze – to ratuje życie! Mowa o cytologii, która jest podstawą profilaktyki raka szyjki macicy i wielu innych chorób ginekologicznych. To jedno z ogólnodostępnych  narzędzi, które może na wczesnym etapie wykryć nieprawidłowości, zanim te doprowadzą do namnażania się i rozprzestrzeniania komórek rakowych w ciele kobiety. A jednak większość młodych kobiet przyznaje, że nie wykonuje cytologi. Ba, odwiedza ginekologa tylko w razie nagłej potrzeby lub raz na kilka lat. Co więcej, nie ma też pojęcia jak i kiedy badać swoje piersi, mimo że to nie wymaga żadnej specjalistycznej aparatury i można to wykonać we własnym domu.

Niestety sytuacja taka wynika z braku wiedzy i świadomości. Przez lata ten temat był zaniedbywany w szkołach oraz mediach. A wizyta u ginekologa kojarzona niemal wyłącznie z ciążą.

UNIKUM chce przede wszystkim zwiększyć świadomość kobiet dotcyzącą badań. Chce je uczynić powszechnymi, jak wizyta u fryzjera lub kosmetyczki. Wreszcie, chce przekazać bardzo ważną wiadomość – regularne badania naprawdę ratują życie!!!.

W trakcie kampani fundacja postara się obalić większośc mitów, które związane są z cytologią i badań piersi. I dać narzędzia,które będą przypominać o badaniu oraz pomagać je wykonać. Stąd, w trakcie kampani odbywać się będą spotkania i warsztaty z ekspertami i lekarzami. Fundacja rozda także 500 kieszonkowych lusterek, na których nadrukowane będą informacje jak badać piersi. W mediach społecznościowych UNIKUM pojawią się nagrania: rozmowa z panią ginekolog, a oprócz tego filmiki z świadectwem kobiet, które przeszły drogę leczenia i chcą w ten sposób zachęcić inne panie do wstąpienia do klubu superbohaterek!

Dlaczego superbohaterka? UNIKUM chce odczarować sferę tabu. Niech kobiety wreszcie przestaną wstydzić się wizyty u ginekologa oraz mówienia o badania kobiecych stref. Chcemy pokazać, że to raczej powód do dumy! Kobieta, która się bada ma super moce, bo dzięki temu dba o najważniejszy aspekt – zdrowie. Można żyć z cellulitem, bez zęba, z rozdwojonymi końcówkami, ale nie z rakiem.

Tą dumę prezentujemy na zdjęciach specjalnej sesji, do której członkinie UNIKUM zaprosiły swoje siostry, mamy, przyjaciółki, córki. Bo to nasza wspólna babska sprawa! Razem walczmy z rakiem! I stwórzmy klub superbohaterek!

STATYSTYKI:

Z ankiety ARC Rynek i Opinia wynika, że ponad trzy miliony Polek (24 proc. wszystkich kobiet) odwiedza ginekologa rzadziej, niż raz do roku lub wcale. A 40 proc. kobiet w naszym kraju nie widzi potrzeby takich wizyt.

Każdego roku na świecie na raka szyjki macicy zapada około 500 000 kobiet. W Europie, co 18 minut z jego powodu umiera jedna. Co roku około 3 500 Polek słyszy diagnozę – nowotwór.

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym wśród kobiet. Stanowi w Polsce około 23% wszystkich zachorowań i jest odpowiedzialny za około 14% zgonów z powodu nowotworów złośliwych u kobiet. Szacuje się, że na świecie co roku raka piersi rozpoznaje się u 1,7 mln kobiet.

Kto chce walczyć z groźnym wrogiem?

Kto chce z nami zostać Supebohaterką?

Pamiętaj o wykonaniu co miesiąc badania piersi, sama to możesz, to tylko 3 min a może uratować życie! Jak nie wiesz jak to zrobić to zobacz instukcję:

SAMOBADANIE PIERSI

Jesteś młoda, więc rak piersi Ciebie nie dotyczy? Karmisz piersią, więc jesteś przed nim zabezpieczona? W Twojej rodzinie nie nie chorował więc rak Ci nie grozi? To niestety mity. Więcej na temat faktów i mitów  o raku piersi:

Fakty i mity

Lusterko SUPERBOHATERKI

Zapominasz co miesiąc badać swoje piersi? Nie wiesz jak to zrobić?

Potrzebne ci : LUSTERKO SUPERBOHATETRKI!

To lusterko, na którym znajdziecie dokładną instrukcję samobadania. Za każdym razem czesząc włosy, będziesz sobie przypominać o tym ważnym geście! Chcesz takie lusterko dla siebie, mamy, siostry lub przyjaciółki? Nasza fundacja chce ich rozdać jak najwięcej! Potrzebna nam Wasza pomoc w sfinansowaniu tego projektu! Wpłać conajmniej 10 zł* na nasze konto i dołącz do klubu Superbohaterek

Konto PLN:

*w przypadku przesyłki konieczne jest zapłaty dodatkowo kosztów przesyłki