“Spełniamy marzenia” Paczki świąteczne dla chorych dzieci

Już od 4 lat w tym magicznym czasie świątecznym przygotowujemy paczki dla przewlekle chorych dzieci. Staramy się dobrać prezenty do upodobań i marzeń naszych małych bohaterów.
Akcja ta była częścią naszego działania społecznego jeszcze przed założeniem Fundacji UNIKUM. Dzięki paczką realizujemy jedno z najważniejszych założeń fundacji – niesienie uśmiechu.

• Jesteś rodzicem/opiekunem prawnym lub przyjacielem rodziny i chcesz zgłosić bohatera do naszej akcji? Wyślij nasz formularz z wszystkimi informacjami. Im więcej ich otrzymamy tym łatwiej nam przygotować paczkę “pakowaną na miarę”
    *Możliwość dokonania zapisu do 15.11.2020
    **Ilość miejsc ograniczona. W przypadku przekroczenia przewidzianej ilości paczek, dzieci zostaną wybrane poprzez losowanie.

1. Zgłoszenia może dokonać rodzic lub opiekun prawny, bądź inna osoba pełnoletnia upoważniona przez rodziców/opiekunów prawnych
    2. Obdarowanym może być dziecko chorujące przewlekle, zamieszkująca Woj. Śląskie (ze względu na osobiste przekazanie paczek)

• Chcesz podzielić się dobrem i wesprzeć naszą akcję?
    Dokonaj wpłaty z dopiskiem “paczki dla dzieci” na konto fundacji UNIKUM:
    lub za pomocą:

lub zgłoś się do zakupu prezentu: info@fundacjaunikum.pl
previous arrow
next arrow

Wodę pić by zdrowym być!

Zdrowie zaczyna się od… wody! Kolejny dystrybutor trafił do szkoły na terenie gminy Rudziniec
Szkoła to miejsce nauki nie tylko matematyki i języka obcego, ale też zdrowego stylu życia. Z takiego założenia wychodzi UNIKUM, dlatego szkoła w Kleszczowie została zaopatrzona w dystrybutor wody podłączony do sieci wodociągowej wyposażony w filtry. Wszystko w ramach akcji “Wodę pić – zdrowym być”, która została zapoczątkowana w 2019 roku, kiedy to pierwszy dystrybutor został zainstalowany w szkole w Rudnie. Pomysł spotkał się z pozytywnym przyjęciem zarówno przez dzieci, rodziców oraz Radę Pedagogiczną.
We wrześniu br. ten sam cel postawiła sobie Szkoła Podstawowa w W projekt zaangażowała się pani sołtys, Anita Derner. Pani Derner rozmawiała z lokalnymi firmami i uzbierała środki na bidony, dzięki temu każde dziecko będzie miało możliwość w szkole korzystać z dystrybutora.
Cel akcji jest znacznie szerszy, niż tylko zaopatrzenie szkołę w urządzenie. Organizatorki chcą przede wszystkim szerzyć świadomość na temat roli wody w naszym organizmie oraz negatywnym działaniu cukru zawartego w popularnych napojach dla dzieci. Rodzice otrzymali ulotki informacyjne oraz będą mieli okazję wziąć udział w spotkaniu online  z dietetykiemna temat “Woda a zdrowie dzieci” .
W obydwu szkołach biorących udział w projekcie, dzieci uczestniczą też w regularnie prowadzonych zajęciach w ramach lekcji, które mają poszerzyć ich wiedzę o wodzie i jej dobroczynnych właściwościach dla ciała, a także całego środowiska naturalnego. Projekt zakończy się konkursem, który zostanie zorganizowany pod koniec roku.

Tymczasem fundacja UNIKUM już planuje kolejne dystrybutory dla szkół, na które zbierane są środki finansowe. Datki na projekt można przekazywać poprzez wpłaty na konto fundacji bądź poprzez skarbonkę siepomaga:
Konto PLN: 20 1050 1298 1000 0090 3194 870

Czas na uśmiech edycja II

Wyjątkowy dzień dla wyjątkowych kobiet.
Edit: już wszystkie miejsca na sesję zajęte 🙂

Jesteś w trakcie leczenia onkologicznego? A może już je zakończyłaś?
Czas od diagnozy jest bardzo trudny dla wszystkich kobiet i niezależnie od tego w którym etapie choroby teraz jesteś, chcemy dać Ci możliwość zapomnienia na chwilę o zmartwieniach i zaprosić Cę 22. listopada na wyjątkową sesję zdjęciową.
.
Do Twojej dyspozycji oddajemy profesjonalne makijażystki i fryzjerki. Sesja odbędzie się w wyjątkowej i kameralnej atmosferze w Restauracji Umami w Pyskowicach. A to wszystko zupełnie za darmo!

Nie zwlekaj, zapisz się już dziś!
Liczba miejsc jest ograniczona, a o miejscu decyduje kolejność zgłoszenia.

Do zobaczenia,
Zespół Fundacji UNIKUM